,

Zo zet je de wereld naar jouw hand door middel van kleur!

Kleur heeft een grote onbewuste invloed op ons. De afgelopen jaren zijn er vele onderzoeken gedaan om te bekijken hoe kleur ingezet kan worden om mensen te beïnvloeden.

Wanneer je de kleuren gaat uitkiezen voor je omgeving dan is het ook slim om bewust stil te staan bij welke kleuren je uitkiest. De kleuren blauw en rood worden in onderzoeken vaak tegen over elkaar worden gezet om de effecten van kleuren te onderzoeken. Er wordt gesproken van twee groepen kleuren. Warme kleuren, rood, geel, oranje en koele kleuren, blauw, groen.

Vergroten van positieve stemming

Wanneer jij een ruimte gaat stylen waar je veel tijd doorbrengt dan is het slim om gebruik te maken van kleur. Ik zelf ben dol op een zwart en wit in interieur. Toch heb ik kleur toe gevoegd aan mijn interieur. Uit een onderzoek uit 2006 bleek dat je stemming het hele jaar beter is, wanneer je je in een kleurrijke omgeving bevindt. Dit is dus ook een goede tip voor op je werk, werk je veel op kantoor zorg dan voor kleur op je kantoor. Werk je in een ander soort omgeving zoals bijvoorbeeld een schoonheidssalon, breng dan kleur aan in je salon. Dit vergroot  het hele jaar je kans op een positieve stemming.

Creëren van opwindende of ontspannende sfeer

Onderzoeker Wexner toont aan dat bepaalde kleuren ook samen gaan met een bepaalde gemoedstoestand. De kleur rood wordt bijvoorbeeld geassocieerd met een opwindende en stimulerende stemming en de kleur blauw wordt geassocieerd met een rustgevende en comfortabele stemming.

Wanneer je dus een schoonheidssalon inricht is het slimmer om de kleur blauw te kiezen in het interieur of op de muren. Je wilt dan dat mensen een rustig gevoel hebben. Wanneer je wil dat mensen meer opwinding voelen bij een plek, zoals in een pretpark kun je beter de kleur rood gebruiken in de omgeving.

Wanneer je een schoon en klinisch gevoel wilt geven aan een ruimte kun je weer beter de kleur wit gebruiken. Wit wordt geassocieerd met puur, simpel en schoon wijst onderzoek uit. Dit komt waarschijnlijk mede doordat wit vaak wordt gebruikt in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Verhogen productiviteit

Zelf heb ik een studeerkamer met een rood-oranje muur. Ik ga deze ruimte restylen. Het lukte mij niet goed om mij te concentreren in deze ruimte. In een onderzoek vond ik dat mensen een lagere productiviteit hadden in een rode kantoorruimte dan in de blauw-groene kantoorruimte. Het veranderen van de kleur van de muur kan mij dus helpen om meer werk te verrichten in de studeerkamer.

Aantrekkingskracht

In mijn video over aantrekkingskracht gaf ik al aan. Vrouwen worden onbewust als fysiek aantrekkelijker beoordeeld door mannen wanneer zij iets roods dragen dan wanneer zij iets blauws dragen. Zie de link in de bio naar deze video.

Verkleinen of vergroten eetlust

Heb jij je ooit afgevraagd waarom veel fastfood ketens rood zijn van binnen? Een onderzoek van Singh geeft aan dat de kleur rood de eetlust stimuleert. De kleur geel zie je ook vaak terug bij Fastfood ketens. Deze kleur trekt je aandacht, werkt eetlust verhogend en moedigt je aan om te eten. Heel slim voor de verkoop dus! Wil jij minder eten? Denk dan twee keer na voor je de muren in je keuken rood en geel verft.

Verkoop

Wil jij iets verkopen, denk ook dan goed na over welke kleur jij kiest voor je omgeving. Een onderzoek uit 1992 toont aan dat een blauwe winkelomgeving (vergeleken met een rode winkelomgeving) zorgt voor meer product aankopen en aankoopintenties, minder uitstel bij de aankoop van producten en een sterke neiging bij de consumenten oproept om verder rond te kijken en te winkelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *