,

Verhalen uit de praktijk: Sociaal psycholoog Minou

Ieder kwartaal vertelt psychologe Minou van der Werf over haar ervaringen als sociaal psycholoog en PhD student. In deze blog post stelt zij zichzelf voor.

Liefde op het eerste gezicht…

Ik kan het me nog goed herinneren: op 5 VWO ging ik naar allemaal verschillende voorlichtingsavonden voor de universiteit. Deze avond ging mijn vader mee naar Psychologie. Na een paar minuten fluisterde hij tegen me: ‘Minou, dit is iets voor jou!’. Aan de kriebels in mijn buik voelde ik hetzelfde, dit was liefde op het eerste gezicht. Een jaar later ging ik voor de zekerheid nog een keer naar dezelfde voorlichtingsavond: Psychologie van Universiteit Tilburg. Ik zat daar en raakte lichtelijk in paniek. What happened?! Dit vind ik helemaal niet leuk… na de vraag gesteld te hebben of deze voorlichting verschilde van die van vorig jaar, kwam ik er al snel achter dat je binnen de psychologie meerdere kanten op kunt. Mijn liefde was de minder bekende variant van psychologie: de sociale psychologie.

Maar wat is sociale psychologie precies? Sociale psychologie is de wetenschappelijke studie naar hoe de gedachten, gevoelens en gedragingen beïnvloed worden door andere mensen (Kenrick, Neuberg & Cialdini, 2007). In mijn eigen woorden: we proberen menselijk gedrag te verklaren. En doordat we weten hoe menselijk gedrag werkt, kunnen we het ook beïnvloeden. Dit gebeurt natuurlijk volop in reclame en marketing, maar je kunt het ook inzetten om goed gedrag te bevorderen. Dat klinkt heel mooi. En dat is het ook!

Financieel gedrag onderzoeken…

Tijdens mijn werk ben ik vooral bezig met het verklaren en stimuleren van financieel gedrag. Ik werk als onderzoeker bij het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en ben als buitenpromovenda aan het promoveren aan Universiteit Leiden. Mocht je ooit vragen over geld hebben gehad, dan is de kans groot dat je bij Nibud bent uitgekomen. Mijn moeder kende het bijvoorbeeld omdat ze had opgezocht hoeveel zakgeld ze mij en mijn broertje moest geven. We geven voorlichting over financiën en onze missie is een Nederland zonder geldzorgen. Om goede voorlichting te kunnen geven, doen we heel veel onderzoek. Hoe geven mensen hun geld uit? Wat zijn risico’s om in de schulden te komen? Hoeveel zakgeld krijgen scholieren? Hoe zijn de financiën van studenten veranderd door het nieuwe studieleenstelsel? Hoeveel kan iemand lenen voor een hypotheek zonder in de problemen te komen? Naar bijna alles wat met financiën van consumenten te maken heeft doen wij onderzoek. De voorlichting en het advies dat Nibud geeft is dan ook altijd onderbouwd.

… en (positief) beïnvloeden

Naast het doen van onderzoek ben ik ook bezig met het stimuleren van gezond financieel gedrag. Hoe kun je mensen bijvoorbeeld helpen om te sparen? Welke inzichten uit de sociale psychologie kunnen we gebruiken om mensen meer te motiveren? Hoe worden mensen die een lening afsluiten beïnvloedt door hoe de website is ingericht? En hoe zou je het kunnen veranderen zodat ze de keuze maken die het beste bij hun situatie past? Om eerlijk te zijn is dit het leukste onderdeel van mijn baan. Je bent niet alleen theoretisch bezig, maar ook bezig met het toepassen van je eigen onderzoeksresultaten.

In dit blog zal ik jullie een inkijkje geven in hoe mijn werk als sociaal psycholoog eruit ziet. Ik zal jullie vertellen waar ik mee bezig ben en wat voor een dilemma’s ik tegenkom. Dit kan gaan van zoiets praktisch als waar je op moet letten als je een goede vragenlijsten wilt opstellen of hoe we inzichten uit de gedragswetenschappen verwerken in onze voorlichting, maar ook meer theoretisch over hoe bepaald (financieel) gedrag werkt. Maar mijn inspiratie kan ook uit mijn privéleven komen. Sociale psychologie is namelijk overal.


 

Sociaal Psycholoog Minou

Minou is 27 jaar, woont samen met Edgar en werkt als sociaal psycholoog.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *