,

Psychologie (Netflix) Filmtips

Ik ben dol op films kijken. Zeker wanneer deze films gaan over mijn vakgebied Psychologie. Ik kijk graag films waar je meer leert over de geschiedenis van de psychologie maar ook waar het levensverhaal van iemand met een psychische- of ontwikkelingsstoornis wordt verteld. Vandaag geef ik je vijf van mijn psychologie filmtips!

Tip 1 – Nise: The Heart of Madness. (Netflix)

Deze Braziliaanse film is gebaseerd op het leven van de revolutionaire psychiater Nise da Silveira. In de jaren 50 was het heel erg gebruikelijk om mensen te behandelen met lobotomie en shocktherapie. Bij lobotomie werden delen van het voorste deel van de hersenen verwijderd en bij shocktherapie werden elektrische schokken toegediend aan mensen. Tegenwoordig vindt shocktherapie (Elektroconvulsie therapie) overigens nog steeds plaats bij hevige depressies. Maar nu is het een behandeling waar mensen veel baat bij hebben die op een humane manier wordt toegepast. In de jaren 50 was dit een nogal barbaarse therapie die weinig effect had en mensen vooral veel pijn en trauma opleverde. Nise wilde met haar behandelingen het anders en zachtaardiger aanpakken en zocht nieuwe manieren om haar patiënten te behandelen. Zij zocht naar manieren voor haar patiënten om zich te uiten door middel van kunst en de zorg voor dieren. Haar collega’s vonden deze nieuwe vorm van behandelen maar niks en het kostte dus veel doorzettingsvermogen en moed om haar manier van behandelen door te zetten. Ik vond deze film een enorme inspiratie en je ziet dat de methoden die deze psychiater toepaste nog steeds veel voorkomend zijn in de huidige hulpverlening.

Tip 2 – A Dangerous Method. (Deze film is plotseling verdwenen van Netflix)

Iedereen die zich verdiept heeft in de geschiedenis van de psychologie kent de pioniers Freud en Jung. Deze film geeft een kijkje in het leven van deze twee psychiaters. A Dangerous Method behandelt de beginperiode van de psychoanalyse en de vruchtbare botsing tussen Sigmund Freud en zijn kritische volgeling Carl Gustav Jung. Het verhaal draait om de ‘hysterische’ Sabina Spielrein, die door Jung succesvol wordt behandeld volgens Freuds inzichten, een geheime relatie begint met haar getrouwde geneesheer en later zelf een beroemd feministisch psychoanalyticus zou worden. Fun Fact – In de film Nise: The heart of madness zie je ook weer dat zij contact heeft met Jung. Zij werd namelijk geïnspireerd door Jung in haar behandelwijze.

Tip 3 – Extremely Loud & Incredibly Close. (Netflix)

Deze film is echt een enorme tranentrekker. Hij vertelt het verhaal van Oskar, een jongen met autisme die zijn vader verliest tijdens 9/11. Oskar vindt een sleutel die van zijn vader is geweest in een vaas. Hij gaat op zoek naar het slot dat past bij de sleutel. Deze zoektocht laat zien hoe Sam worstelt met de gevolgen van zijn autisme in zijn zoektocht naar het slot passend bij de sleutel. Deze film is overigens gebaseerd op een gelijknamig boek.

Tip 4 – To the Bone. (Netflix)

De film To the Bone is een Netflix Original en heeft de gemoederen nogal opgeschud. Deze film vertelt het verhaal van Ellen, een 20 jarige jonge vrouw die lijdt aan de eetstoornis Anorexia Nervosa. Zoals je wel vaker ziet bij meiden met anorexia heeft zij verschillende behandelprogramma’s doorlopen maar lijken zij niet aan te slaan. In deze film zie je haar weg richting herstel. Hulpverleners en meiden die zelf anorexia hebben gehad zijn verdeeld of deze film een goed beeld geeft van de ziekte of juist meiden met anorexia op ideeën brengt. Zo zie je tactieken die Ellen toepast om hulpverlening om de tuin te leiden die meiden met een eetstoornis op ideeën zouden kunnen brengen. Daarnaast zijn er ook scenes waarin Ellen alcohol drinkt. Ervaringsdeskundigen en behandelaars geven aan dat dit zeer ongebruikelijk is bij meiden die lijden aan anorexia. In drankjes met alcohol zitten namelijk gebruikelijk een hoop calorieën. Een saillant detail is dat de hoofdrolspeler Lily Collins zelf anorexia heeft gehad en voor deze film veel is afgevallen. Ook daar kwam veel kritiek op, want in hoeverre is dit verantwoord? Ik ben heel erg benieuwd wat jij van dit alles vindt. Laat dit hier onder achter in de reacties!

Tip 5 – Awakenings. (Netflix)

Deze film kwam uit in 1990. Ik ben geboren in 1989 en zag deze film dus pas toen hij best oud was. Dit is een van de eerste films die mij kennis liet maken met de psychiatrie. Ook deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Deze film gaat over een New Yorkse arts die gaat werken in een verpleeghuis met mensen die in een coma liggen. Hij mag het medicijn L-Dopa uitproberen op zijn patiënt. Dit medicijn zorgt ervoor dat de patiënt na jaren coma ontwaakt. Het medicijn blijkt echter maar kort te werken en agressie als bijwerking te hebben. Daarnaast doet het natuurlijk wat met je wanneer je ontwaakt na jarenlang in coma te hebben gelegen.

Ik ben heel erg benieuwd wat jij van deze Psychologie – Filmtips vindt. Mocht je dit item leuk vinden, laat het dan even weten in de reacties. Ik heb namelijk nog een hoop andere Psychologie – Filmtips en als jullie het leuk vinden zal ik opnieuw Psychologie – Filmtips geven!

1 antwoord
  1. Fenne
    Fenne zegt:

    ik vond het zeker goede films, ik ga binnenkort zelf beginnen met de studie Psychologie. Ik zou graag een film of documentaire willen zien over ” oude krankzinnige huizen” ken je er toevallig een? Heel graag..

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *