,

Zo stop jij met piekeren!

Veel mensen hebben moeite met in slaap vallen omdat ze last hebben van piekergedachten. Je kunt piekeren over dingen die al gebeurd zijn, dingen die er nog staan te gebeuren of dingen die mogelijk zouden kunnen gebeuren. Vandaag ga ik je handige tips geven waardoor jij minder last hebt van piekergedachtes.

Schaf een notitieboekje aan en maak hier je piekerboekje van. Als je signaleert dat je piekert, schrijf dan je piekergedachtes op in je piekerboekje. Pieker jij over iets dat je kunt veranderen? Kom dan in actie. Maak een actieplan hoe jij hetgeen gaat veranderen waar je over piekert. Zet in je actieplan in stappen wat je gaat doen om de verandering teweeg te brengen. Zet in je agenda wanneer je deze stappen gaat uitvoeren.

Pieker jij over iets dat jij niet kan veranderen? Weet dan dat piekeren leidt tot extra stress. Jij kunt zelf grip uitoefenen op je gedachten. Als je piekert ben je met je aandacht bij je piekergedachten. Om het piekeren te stoppen kan het helpen om deze aandacht bewust te verplaatsen. Je kunt de aandacht bijvoorbeeld verleggen naar je omgeving door je te focussen op de dingen op je heen. Zo kom je als het ware ‘uit je hoofd’. Gebruik hierbij al je zintuigen. Noem bijvoorbeeld hardop wat je ziet, wat je hoort, wat je ruikt of wat je voelt. Op mijn kanaal staat een afspeellijst met verschillende ontspanningsoefeningen. Hier vind je ook een fijne oefening waarmee jij je piekergedachten los kunt laten voor het slapen gaan. Klik hier om deze video te bekijken. Je kunt je aandacht ook verleggen door je hersenen aan het werk te zetten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel te doen of een boek te lezen. 

Ben jij een echte piekeraar en ga jij deze technieken toepassen? Laat het mij dan weten hieronder in de reacties. 

4 antwoorden
 1. Hans De Moitié
  Hans De Moitié zegt:

  Ik heb al erg lang over vanalles en nogwat, hetgeen mij vooral dwarszit is mijn gebrek aan intimiteit en eenzaamheid. Ik probeer hier verandering in te brengen door op cafe te gaan en mensen te leren kennen, hoewel dit soms lastig is en mijn onrust zich ook wel gedragsmatig uit. Wat doe ik best?

  Beantwoorden
  • Najla Edriouch
   Najla Edriouch zegt:

   Hoi Hans, Wat goed dat je al probeert hier verandering in te brengen. Het is natuurlijk in het begin spannend. Misschien kun je de eerste keer vragen iemand die je al kent uit je omgeving mee te nemen. Dit maakt de stap net wat minder groot. Succes! Groetjes Najla

   Beantwoorden
 2. Michel Piedfort
  Michel Piedfort zegt:

  Ik geef ook wel eens het advies om bij piekeren te kijken naar de mogelijke oplossingen. Wat is er haalbaar. Daarna schrijft men neer per oplossing wat de voordelen en nadelen zijn. Men kan eventueel de voordelen en nadelen nog een score geven van 1 tot 10. Tenslotte kiest men 1 oplossing op basis van de afweging van de voordelen en nadelen. Het probleem raakt hierdoor opgelost.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *