Blog

Een fantasievriendje! Is dat wel helemaal normaal?

Blog / Video's

Een fantasievriendje! Is dat wel helemaal normaal?

Mieslook

Toen ik klein was had ik een fantasievriendje. Zijn naam was Mieslook. Hij had een bruine huid en hij kon vliegen. Jarenlang ben ik geplaagd door mijn familie om het fantasievriendje dat ik als kind had. Ik wilde graag weten of het wel helemaal normaal was dat ik een fantasievriendje had. Tijdens mijn studie psychologie heb ik als onderwerp van mijn bachelorscriptie onderzocht waarom kinderen fantasievriendjes ontwikkelen en wat dat over ze zegt.

Fantasie

Kinderen staan bekend om hun uitgebreide fantasie. Iedereen kent het beeld van een kind in een kartonnen doos dat doet alsof hij de kapitein is van een groot schip. Ook zijn er kinderen die er fantasievriendjes op na houden. Een wereldberoemd voorbeeld hiervan zijn de verhalen van Winnie de Poeh. Winnie de Poeh is gebaseerd op de fantasievriend van de zoon van de schrijver van deze verhalen en boeken.

Vaak maken ouders zich zorgen wanneer zij erachter komen dat hun kind een fantasievriendje heeft ontwikkeld. Vele verhalen bestaan over mensen met psychiatrische problematiek die een fantasievriendje ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is de film Drop dead Fred waarin een vrouw tot in haar volwassen leven wordt beïnvloed door wat haar fantasievriendje haar ingeeft.

Onzichtbare mensjes die niet bestaan?

Fantasievriendjes zijn niet alleen onzichtbare mensjes die niet echt bestaan. Wanneer kinderen menselijke eigenschappen aan een knuffel of voorwerp toeschrijven en hier mee spelen wordt ook gesproken van een fantasievriendje. Ook wanneer je in een dagboek naar een denkbeeldig persoon schrijft kun je spreken van een fantasievriend. In een onderzoek naar fantasievriendjes bleek dat meer dan 50% van de kinderen een fantasievriendje heeft. Ik was met Mieslook dus lang niet de enige met een fantasievriendje!

Toen Mieslook voor het eerst in mijn leven kwam was ik vier jaar. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen voor het eerst een fantasievriendje ontwikkelen is 5.5 jaar maar ook voor deze leeftijd bestaat er de mogelijkheid dat kinderen fantasievriendjes ontwikkelen.

Samen spelen in je eentje

Ik ben de jongste uit een gezin van drie kinderen. Ik scheelde een aantal jaar met mijn zussen. Hierdoor sloten onze interesses in spel niet altijd met elkaar aan. Dit is kenmerkend voor kinderen die fantasievriendjes ontwikkelen. Je ziet dat kinderen die enig kind zijn vaak een fantasievriendje ontwikkelen zodat ze iemand hebben om mee te spelen. Ook zie je het bij kinderen die het oudste zijn in het gezin. De jongere kinderen sluiten qua niveau niet aan in spel en hierdoor wordt een fantasievriendje ontwikkeld. Het fantasievriendje zorgt ervoor dat je je als kind niet eenzaam voelt. Zo is de kans ook groter dat je een fantasievriendje ontwikkelt wanneer je op een boerderij woont dan wanneer je in de stad woont. De kans is op een boerderij kleiner dat je leeftijdgenoten in de buurt hebt om mee te spelen dan wanneer je in een lange straat met rijtjeshuizen woont.

Samen sta je sterk

Het mooie van fantasievriendjes hebben, naast iemand om mee te spelen, is dat kinderen zich erdoor sterker gaan voelen. Het fantasievriendje is vaak sterker of zwakker dan het kind. De eerste mogelijkheid is dat het kind een fantasievriendje ontwikkelt dat hulpeloos en incompetent is. Op deze manier voelt het kind zich goed over zichzelf in vergelijking met het fantasievriendje. De tweede mogelijkheid is dat het kind een fantasievriendje ontwikkelt dat uitermate competent en sterk is. Het kind ontwikkelt voor zichzelf een sterke medestander waardoor het kind zichzelf ook weer meer competent voelt. Jongens ontwikkelen vaak een fantasievriendje dat sterker is om zich aan op te trekken. Meisjes ontwikkelen vaak een zwakker fantasievriendje dat hulp nodig heeft en dat zij moeten verzorgen. Hierdoor voelen zij zich beter over zichzelf. De jongens willen graag sterk en stoer zijn en de meisjes willen verzorgend en zachtaardig zijn.

Hij was weg zonder er nooit echt geweest te zijn!

Weinig gevallen van volwassenen met een fantasievriendje zijn bekend. Een fantasievriendje blijft over het algemeen niet een leven lang een rol spelen. Op een bepaald moment in de ontwikkeling lijkt het fantasievriendje te verdwijnen in het leven van de kinderen. Het is vaak onduidelijk waarom de fantasievriendjes verdwijnen uit het leven van de kinderen. Het lijkt erop dat kinderen het fantasievriendje laten verdwijnen omdat het niet meer hun interesse wekt. Dit is te vergelijken met wanneer kinderen stoppen met het spelen met een bepaald type speelgoed omdat ze het saai zijn gaan vinden. Interesses van kinderen veranderen en zo ook de interesse in het fantasievriendje.

Ik weet niet waarom Mieslook uit mijn leven is vertrokken. Ik weet alleen dat ik super fijn met hem gespeeld heb en dat ik me geen zorgen hoef te maken om mijn mentale gesteldheid omdat ik een fantasievriendje heb gehad. Fantasievriendjes zijn gelukkig een gezond onderdeel van de ontwikkeling van een kind.

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *