Blog

Zo maak jij een goede eerste indruk!

Blog / Video's

Zo maak jij een goede eerste indruk!

Heb jij een sollicitatiegesprek, werk jij in een dienstverlenende functie of heb jij een eerste school- of werkdag en wil jij een goede eerste indruk maken? Dan is de kans groot dat jij wil dat deze nieuwe mensen jou gelijk aardig vinden. Hier komen mijn vijf tips waarmee jij een goede eerste indruk kunt maken!

1. Mensen zijn er dol op om complimenten te ontvangen. Wanneer jij wil dat iemand je aardig vindt dan is het slim om die persoon een compliment te geven. Werk jij in een schoonheidssalon en heb jij voor de eerste keer een afspraak met een nieuwe klant, geef deze dan een compliment en je vergroot de kans dat deze klant jou aardig vindt. Ook wanneer je een sollicitatiegesprek hebt vergroot jij je kans om aardig gevonden te worden wanneer jij een compliment geeft aan je gesprekspartner(s). Wanneer je wil dat je baas je aardig vindt is het ook slim om aan collega’s te benoemen hoe veel respect je hebt voor deze persoon. De kans is dan groot dat dit compliment via een derde, je collega dus, bij je baas terecht komt. Wanneer een compliment via een derde persoon bij iemand bereikt wordt deze minder snel als manipulatief gezien en komt hij beter aan.

2. Iemand om advies vragen kan ook helpen wanneer je aardig gevonden wil worden. Mensen krijgen hierdoor het gevoel dat ze gerespecteerd worden en dat je naar hen toe komt om de kennis die zij hebben. Ben dus niet bang om dom of incapabel gevonden te worden wanneer je iemand om advies vraagt. Mensen vinden het vaak alleen maar fijn om gevraagd te worden om hun advies.

3. Wanneer we willen dat mensen ons aardig vinden dan blijkt uit onderzoek dat we dan onbewust hun gedrag kopiëren. En dit is effectief, in andere onderzoeken wordt gevonden dat mensen ons leuker vinden wanneer we subtiel hun non-verbale gedrag kopiëren. Wanneer je iemand door zijn of haren ziet strijken kun je dit overnemen, als iemand zijn benen over elkaar gekruist heeft kun jij dit ook doen. Het is hier wederom de truc om dit subtiel aan te pakken. Wanneer je als een soort mime speler iemand na doet kan dit ook wat vreemd overkomen. Pas dus wel op met deze tip!

4. We vinden mensen sneller aardig wanneer ze glimlachen. Wanneer je een goede eerste indruk wil maken of wilt dat iemand je aardig vindt kan het helpen om regelmatig te glimlachen. Ook hierbij let wel op met je timing. Als iemand een zeer serieus onderwerp aansnijdt kan het weer ongepast zijn om veel te glimlachen.

5. Wanneer je een gesprek voert laten vele onderzoeken zien dat mensen het prettig vinden wanneer je oogcontact houdt en knikt. Volg je bijvoorbeeld een les, college of een workshop, houdt dan oogcontact met docent, knik af en toe. Als je dan ook nog eens af en toe glimlacht zal dit de kans vergroten dat je een goede eerste indruk maakt en je docent je graag mag.

Bronnen:

Sociale isolatie is vergelijkbaar met fysieke pijn, MacDonald & Leary (2005).

Tip 1 en 2: Liden & Mitchell (1988), Wortman en Linsenmeier (1977).

Tip 3: Lakin & Chartrand (2003) en daarna Chartrand & Bargh (1999).

Tip 4 en 5: Lefebvre (1975), Purvis, Dabbs & Hopper (1984), Rosenfeld (1966).  

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *