Blog

Top 3: Must See TED Talks

Blog / Video's

Top 3: Must See TED Talks

Deze week wil ik met jou mijn drie favoriete TED Talks delen. Want als ik ergens dol op ben dan zijn het wel TED Talks. Allereerst, wat is een TED Talk? In een TED Talk wordt een spreker gevraagd om binnen maximaal 18 minuten de presentatie van zijn leven te geven vanuit zijn of haar expertise. Het is de bedoeling dat de presentatie toegankelijk is en dat je er iets van leert. TEDx heeft een YouTube kanaal waar je alle video’s van de TED Talks kunt vinden.

Why we all need to practice emotional aid

Als psycholoog kan ik het niet vaak genoeg zeggen. Je geestelijke gezondheid is belangrijk, net zo belangrijk als je fysieke gezondheid. Toch gaan mensen vaak al naar een de huisarts na twee weken hoesten en niet naar hun huisarts wanneer zij zich twee weken somber en ongelukkig voelen. Dit terwijl psychische problemen het beste te behandelen zijn in een vroeg stadium. Psycholoog Guy Winch legt in deze TED Talk de noodzaak uit van het goed zorgen voor je geestelijke gezondheid. Hij vertelt over de impact van emotionele factoren zoals eenzaamheid en afwijzing op de mens en waarom het belangrijk is dat je hulp zoekt en krijgt wanneer het niet goed met je geestelijke gezondheid gaat. Het mooie vind ik aan deze TED Talk dat hij ook vertelt over zijn eigen persoonlijke leven en zijn eigen geestelijke gezondheid. Hierdoor legt hij een mooie verbinding tussen wat hij ziet in wetenschappelijk onderzoek en wat hij ervaart in zijn eigen leven.

How your brain falls in love

Wanneer jij verliefd bent voel je vlinders in je buik, je bent bijna geobsedeerd door het object van je affectie en ga zo maar door. Heb jij je ooit afgevraagd hoe het komt dat mensen verliefd worden? De 94 jarige oma van bioloog Dawn Masler had een hele eigen theorie over waarom en hoe mensen verliefd op elkaar worden en wanneer mensen zich aan elkaar verbinden. Haar mening was dat het probleem van nu is dat vrouwen te snel het bed delen met mannen. De vrouwen worden volgens haar verliefd wanneer ze het bed hebben gedeeld met een man en mannen worden volgens haar niet op die manier verliefd. De oma van Dawn zei; Vroeger wisten meisjes dat wanneer ze wilden dat een man verliefd op hun werd, dat zij er dan niet in het beginstadium het bed mee kon delen. Dat kon pas wanneer de man verliefd op haar was geworden. Volgens oma wist je dat een man verliefd op je was wanneer hij zich aan je verbond. Bioloog Dawn Masler bekeek het brein en zocht uit wat er nou precies gebeurt hoe en wanneer mensen op elkaar verliefd worden en zich aan elkaar verbinden. Wat blijkt, de oma van Dawn Masler zit er zeker niet naast.

The power of vulnerability

Deze TED Talk heb ik denk ik wel tien keer bekeken. Het is veruit mijn persoonlijke favoriet. Brené Brown is een wetenschapper die jarenlang onderzoek deed naar schaamte, kwetsbaarheid, moed en authenticiteit. In deze TED Talk vertelt Brené over hoe zij tijdens haar wetenschappelijke onderzoeken ontdekte wat de kracht is van je kwetsbaar opstellen. Krachtige kwetsbaarheid draait om de moed om jezelf te laten zien, dingen uit te proberen en het risico te nemen om te falen. Op deze manier kun je een bezield leven leiden en verbindingen leggen met anderen. Brené legt uit hoe moeilijk het soms kan zijn om je kwetsbaar op te stellen, hoe je dit kunt doen en wat het je kan opleveren in het leven. Ik wil je dan ook echt aanraden om deze TED Talk te bekijken en/of de boeken te lezen die Brené heeft geschreven over dit onderwerp. Het zijn namelijk enorme aanraders!

 

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *