Blog

Val jij telkens op de verkeerde types? + win-actie

Verbonden
Blog / Video's

Val jij telkens op de verkeerde types? + win-actie

Herken jij jezelf hierin?

Keer op keer ga je een relatie aan maar het lijkt maar niet te werken. Val jij maar niet op types die stabiel en gezond voor jou zijn? Denk jij dat een gezonde relatie misschien niet voor jou is weggelegd? Vandaag ga ik je uitleggen hoe het komt dat jij telkens de verkeerde partnerkeuze maakt en hoe jij daar verandering in aan kunt brengen.

Het is erg belangrijk om een partner te kiezen die ervoor zorgt dat jij je gesteund en fijn voelt. Toch kiezen veel mensen voor partners die niet bij ze passen. Waar het vaak mis gaat is dat mensen een partner kiezen die een hechtingsstijl heeft die niet goed past bij de hechtingsstijl die ze zelf hebben.

Wat is dan een hechtingsstijl? De verbinding tussen volwassenen kan worden ingedeeld in drie belangrijke hechtingsstijlen of manieren waarop mensen intimiteit in liefdesrelaties waarnemen en ervaren.

 1. De eerste hechtingsstijl noemen we veilig gehecht: Deze mensen voelen zich veilig bij intimiteit en gewoonlijk warm en liefdevol zijn. (50%)
 2. De tweede hechtingsstijl noemen we angstig gehecht: Deze mensen hunkeren naar intimiteit, maar worden vaak in beslag genomen door hun partner om hun liefde te beantwoorden. (20%)
 3. De derde hechtingsstijl noemen we vermijdend gehecht: Deze mensen stellen intimiteit gelijk aan het verlies van onafhankelijkheid en proberen nabijheid zo veel mogelijk te beperken.(25%)

*De resterende 3 tot 5% behoort tot de vierde zeldzame categorie gedesorganiseerd waar je een combinatie van angstig en vermijdend gehecht bent.

Mensen die veilig gehecht zijn hebben vaak relaties met hoge slagingskans. Ook mensen die angstig of vermijdend gehecht zijn hebben een hoge slagingskans wanneer ze een relatie aangaan met iemand die veilig gehecht zijn. Helaas vallen mensen die angstig en vermijdend gehecht zijn vaak op elkaar. Deze relaties verlopen vaak moeizaam en hebben grotere kans op falen.

Het is dus goed om te weten welke hechtingsstijl jij hebt en te herkennen welke hechtingsstijl je date heeft. Zo kun jij voorkomen dat jij in een angstig – vermijdende combinatie terecht komt met alle gevolgen van dien.

Zo herken je een gezond gehecht persoon:

 • Is betrouwbaar en consequent
 • Neemt beslissingen samen met jou
 • Niet bang voor commitment of afhankelijkheid
 • Nabijheid leidt tot meer nabijheid
 • Stelt je in een vroeg stadium voor aan familie en vrienden
 • Geeft spontaan uiting aan gevoelens voor jou
 • Speelt geen spelletjes

Hier de herkenningspunten van een angstig gehecht persoon:

 • Wil veel nabijheid in een relatie
 • Uit onzekerheden en maakt zich zorgen over afwijzing
 • Speelt spelletjes om aandacht / belangstelling vast te houden
 • Heeft er moeite mee dingen uit de relatie niet op zichzelf te betrekken
 • Laat de ander de toon van de relatie zetten
 • Is met niets anders dan de relatie bezig
 • Vreest dat kleine gedragingen de relatie kunnen verpesten
 • Achterdochtig dat de ander wel eens vreemd zou kunnen gaan

Hier de herkenningspunten van een vermijdend gehecht persoon:

 • Zendt gemengde boodschappen uit
 • Hecht veel waarde aan onafhankelijkheid
 • Kleineert jou of vroegere partners
 • Gebruikt technieken om afstand te bewaren -> emotioneel en/of fysiek
 • Benadrukt grenzen in een relatie
 • Heeft een te romantische kijk op hoe een relatie zou moeten zijn
 • Heeft er moeite mee om te praten over wat er tussen jullie speelt
 • Maakt zijn / haar bedoelingen niet duidelijk

Wil jij via een test je eigen hechtingsstijl bepalen? Dat kan via deze link: http://web-research-design.net/cgi-bin/crq/crq.pl

Herken jij je in de vermijdende of angstige hechtingsstijl en jouw vroegere partners in iemand van de tegenovergestelde hechtingsstijl? Dan is de kans groot dat dit de reden is dat jij telkens met je neus tegen de deur loopt. Je loopt in de val de vermijders en de angstigen die geen goede combi zijn maar zich snel tot elkaar aangetrokken voelen! Ga op zoek naar een partner die gezond gehecht is. Probeer wanneer je signalen ziet van de hechtingsstijl die niet bij je past op zoek te gaan naar een volgende geliefde met een hechtingsstijl die wel bij je past. Dat kan nog even tricky zijn want dit zijn meestal niet de types waar jij je in de eerste instantie tot aangetrokken voelt.

Wil jij precies weten hoe dat nu zit met hechtingsstijlen? Wil jij zelfs je eigen hechtingsstijl veranderen? Wil jij verliefd worden op mensen met een andere hechtingstijl dan waar jij normaal op valt? Dan raad ik je het boek Verbonden, hechting en liefde aan van Amir Levine en Rachel Heller. Dit boek geeft jou stap voor stap meer inzicht in hechtingstijlen en hoe jij een gezonde relatie aan kunt gaan met iemand met een hechtingsstijl die bij die van jou past. Ik mag twee van deze boeken weg geven aan kijkers! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is abonneren op mijn YouTube kanaal en onder de video aangeven waarom jij het boek wil winnen. Daarnaast kun je het boek ook nog eens op mijn Facebook pagina winnen en onder de video daar aangeven waarom jij het boek wil winnen!

 

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *