Blog

Zo stop jij pesten!

Blog / Geluk & Mindfulness / Video's

Zo stop jij pesten!

Helaas worden heel veel mensen eens in hun leven gepest. Pestkoppen kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde plekken niet meer graag bezoekt en dat jij je ongelukkig en onzeker gaat voelen. Wouter de Jong heeft in zijn nieuwe boek Superkrachten voor je Hoofd, oftewel Mindgym voor kids drie handige tips gegeven om met pestkoppen om te gaan. Deze tips ga ik vandaag met je delen. Ook legt hij in dit boek uit hoe je hoofd werkt en geeft hij handige tips om o.a. te stoppen met piekeren, je beter te concentreren en nieuwe dingen aan te durven gaan.  

Tip 1:

Heb je je wel eens afgevraagd waarom pesters zo gemeen doen? Soms lijkt het wel alsof deze mensen ervan genieten om anderen pijn te doen. Maar waarschijnlijk vonden ze het helemaal niet zo fijn om gemeen te doen. Ga maar eens na bij jezelf, misschien herken je dat. Voelde jij je fijn de laatste keer dat je gemeen tegen iemand deed? Mensen gedragen zich vaak gemeen omdat ze zelf ongelukkig zijn. Ondanks dat ze er misschien helemaal niet ongelukkig uitzien. Ze voelen zich vanbinnen vaak ellendig en klein. Deze mensen maken een denkfout. Ze denken dat ze van hun eigen pijn af kunnen komen door een ander pijn te doen. Alsof je van je griep afkomt door iemand anders aan te steken en ziek te maken. Mensen kunnen door verschillende reden ongelukkig worden. Door dingen die ze hebben meegemaakt of door hoe ze worden opgevoed. Misschien werden ze zelf eerder gepest of maken ze thuis allerlei nare dingen mee. Dit reageert die persoon dan af tegen anderen. Mensen die tevreden zijn met zichzelf hebben geen reden om het leven van anderen zuur te maken. Mensen die gekwetst zijn kwetsen dus anderen. Dit is goed om te weten omdat je hierdoor kunt beseffen dat het meestal niks met jou te maken heeft dat jij gepest wordt. Probeer dus medelijden te hebben in plaats van bang te zijn. Dit kan wat rust en zelfvertrouwen geven. Dan is het probleem niet gelijk over maar kun je in ieder geval beseffen dat er niks mis met jou is. 

Tip 2:

Als je begrijpt waarom iemand naar en gemeen is betekent dit niet dat je gelijk vrienden hoeft te worden. Je kunt nog steeds beter uit de buurt blijven als je denkt dat dit het meest verstandig is. Als je toch geconfronteerd wordt met die persoon helpt het om je voor te stellen dat je een onzichtbaar schild aan hebt. Dit zorgt ervoor dat je niet geraakt wordt door de nare dingen die de pestkop zegt. Durf je grenzen aan te geven als je merkt dat de anderen niet goed met je omgaan. Zeg kort, krachtig en emotieloos: ‘Ik wil niet dat je me zo behandelt’. Of zeg: ‘Stop’. Probeer ervoor te zorgen dat je niet boos of bang klinkt. En trek je niks aan van wat anderen van je vinden. De beste wraak op pestkoppen is zorgen dat het goed met je gaat. Dan laten ze je links liggen. 

Tip 3:

Je kunt de pestkop ook een koekje van eigen deeg geven. Dit kan via deze eenvoudige techniek. Als iemand je uitscheldt heb je automatisch de neiging om hier tegenin te gaan. Als iemand zegt: ‘Je bent een sukkel’ is jouw automatische reactie misschien: ‘Je bent zelf een sukkel’. Maar dat is juist waar de pestkop op kickt. Daarom kun je de pestkop het beste terug pakken door het anders aan te pakken. Wees het overal mee eens en zeg overal rustig en vrolijk ja op. Je kunt zelfs complimenten maken. Zegt de pestkop: ‘Jij bent een sukkel’ dan zeg jij: ‘Klopt, helemaal waa. Knap dat jij dat ook ziet’. Probeer dit vol te houden. Als de pestkop door blijft gaan dan blijf jij rustig instemmen en complimenten geven. De pestkop zal hier helemaal niks mee kunnen en uiteindelijk teleurgesteld afdruipen.

Dit waren de drie tips van Wouter de Jong. Als jij gepest wordt is het ook belangrijk om hulp te vragen. Gepest worden is niks om je voor te schamen. Het kan iedereen overkomen. De grootste sterren zoals Rihanna, Demi Lovato en Justin Bieber werden vroeger gepest. Je bent geen watje als je het niet alleen aankunt. Dus vraag om hulp van belangrijke mensen in je omgeving. 

Hopelijk heb je iets gehad aan de tips van vandaag. Laten we ze nog even samenvatten:

  • Bedenk dat als iemand gemeen doet, diegene een probleem heeft met zichzelf.
  • Beeld je in dat je een schild om je heen hebt dat je beschermt voor welke nare dingen die persoon over en tegen je zegt.
  • Geef kort en emotieloos je grenzen aan. 
  • Wees het overal mee eens met wat de pester zegt, maak complimenten en zeg overal vrolijk en rustig ja op.

Ik ben heel erg benieuwd of jij zelf ooit gepest bent of nu nog steeds gepest wordt. Misschien heb jij ook handige tips hebt om met pestkoppen om te gaan. Laat het dan hieronder in de reacties weten. 

Dit artikel is geschreven door Najla Edriouch, BIG-geregistreerd GZ-psycholoog en oprichter van dit platform.

 

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *