Blog

Zo blijf je mentaal gezond tijdens de lockdown met avondklok

Klok
Blog / Depressie

Zo blijf je mentaal gezond tijdens de lockdown met avondklok

Voor veel mensen is de verlenging van de lockdown een extra tegenvaller in een periode waar het al moeilijk was om nog enigszins goed gestemd te blijven. Dat het moeilijk is om niet somber of prikkelbaar te worden ten tijde van Corona is niet gek. Veel van de dingen die leiden tot een goede mentale gezondheid staan nu lijnrecht tegenover de Coronamaatregelen van het kabinet. Het daarnaast ingaan van de avondklok kan voor mensen de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Met het inlassen van de avondklok kan één van de basisbehoeften van de mens, namelijk autonomie ervaren, minder goed vervuld worden. Wanneer je autonomie ervaart voel je de mogelijkheid om te doen wat je wilt en zelf keuzes te maken. Door de avondklok word je extra beperkt in je vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Ook sociaal contact is een basisbehoefte van de mens. Contacten aangaan is nu extra lastig omdat je nog maar één persoon per dag thuis mag ontvangen. Bij dit sociale contact hoort ook fysiek contact en voor veel van de alleenstaanden is het alweer lang geleden dat ze iemand lekker hebben kunnen knuffelen. Tel daar thuiswerken, thuisles en vaak tegelijkertijd thuisonderwijs geven bij op voor wat extra stress en dan hebben we een recept voor ellende zou je zeggen!

Toch is het juist nu belangrijk om bewust te zijn van hoe we onze basisbehoeften kunnen vervullen en hoe we voor de stress kunnen compenseren. Daarom heb ik vandaag vijf handige tips waarmee jij juist van de avondklok gebruik kunt maken om je mentale gezondheid te verbeteren!

5 TIPS

TIP 1 – Verbeter je slaapritme

De lockdown periode met avondklok is de ideale periode om je slaapritme te verbeteren. Laat slaap nou net een enorme invloed hebben op hoe je je voelt. Eén van de beste manieren om de kwaliteit van je slaap te verbeteren is het zorgen voor een vast ritme. Een vast slaapritme betekent een vast moment waarop je naar bed gaat en een vast moment waarop je weer op staat. Je kunt van deze vaste momenten van naar bed gaan en opstaan het beste zo min mogelijk afwijken. Als ik dit bespreek met mijn cliënten blijkt op een vast moment naar bed gaan vaak het grootste probleem. Dit omdat er vaak veel leuke dingen in de avond gepland staan en op een vast tijdstip gaan slapen betekent deze late night activiteiten missen. Door de avondklok ben jij waarschijnlijk ’s avonds thuis en kun jij op een vast moment je ‘nestje’ opzoeken zonder iets te missen. Grijp deze periode dus aan om ervoor te zorgen dat jij weer een regelmatig slaappatroon ontwikkelt.

Foto door cottonbro via Pexels

TIP 2 – Ga ‘clubben’

Ik zei het net al; sociaal contact is een basisbehoefte van de mens. Nu maken veel mensen tijdens de lockdown weinig mee. Je kunt hierdoor geneigd zijn om tijdens een FaceTime sessie vooral te vervallen in een gesprek over hoe leeg, ellendig en saai het leven nu is. Daar kun je echter verandering in brengen. Dit is namelijk de perfecte tijd om een leesclub te starten. Naast vakantie zijn lockdowns namelijk de ideale periodes waar je alle rust (of tijd) hebt om boeken te verslinden. Deze boeken kun je dan weer bespreken tijdens je Zoom, Skype of Teams leesclub. Zijn jij en je vrienden niet zo van het lezen? Start dan een film-, podcast- of documentaire club. Zo krijg je gelijk een positieve associatie met beeldbellen!

Foto door Ketut Subiyanto via Pexels

TIP 3 – Zet stappen

Als honden eigenaar zie ik nu meer dan ooit mensen de deur uitgaan om te wandelen. Super goed! Zelf probeer ik iedere dag 8.000 stappen te zetten. Nederlanders waren voor de pandemie al geneigd om te veel te zitten maar tijdens het thuiswerken kan dit nog eens erger worden. Wandelen vermindert stress en zorgt voor een betere stemming. Veel thuiswerkers balen ervan dat zij geen avondwandeling meer kunnen maken. Mijn tip is ga niet bij de pakken neer zitten maar maak een ochtend of lunch wandeling. Dit is nog gezonder dan een avondwandeling omdat je dan zonnestralen pakt. Daglicht is een natuurlijk antidepressivum. Als jij voor je werkdag of tijdens de lunchpauze in de natuur kunt wandelen heb je al helemaal geluk. Natuurwandelingen brengen je brein namelijk in optimale conditie om goed te kunnen leren of werken.

Foto door Clem Onojeghuo via Pexels

TIP 4 – Organiseer een ‘huis’feest

Ben jij geneigd om nu hele avonden thuis aan de televisie gekluisterd te zitten, mis jij uitstapjes en zit jij enorm in een sleur? Dan is deze tip de tip voor jou. Bedenk welke activiteit buiten de deur je nu het meest mist en plan hem voor je volgende vrije dag in. Je gaat hem namelijk thuis laten plaats vinden. Ben jij dol op een bioscoop bezoek? Koop dan een grote zak popcorn, doe de gordijnen dicht en huur een mooie film die normaal gesproken in de bioscoop zou draaien. Ga jij graag uit eten? Dek dan de tafel zo mooi als maar kan en kook een 5-gangen menu of laat van een restaurant een heerlijke maaltijd bezorgen. Is een spa dag met massage meer jouw ding? Koop dan een heerlijk masker, neem een warm bad of douche, steek kaarsjes aan en zet rustgevende muziek op. Wissel ook een heerlijke massage uit met jouw geliefde als die ook van de partij is. Op deze manier heb je toch een ontspannende activiteit in je agenda staan waar je naar uit kunt kijken. En wat een leuke meevaller is, is dat deze activiteit thuis waarschijnlijk een stuk goedkoper is dan buiten de deur.

Foto door cottonbro via Pexels

TIP 5 – Word betere vrienden met jezelf

Als je minder tijd hebt om met anderen door te brengen kun je de kans grijpen om liever voor jezelf te worden. Veel mensen zijn een stuk liever voor anderen dan voor zichzelf. Dit kan betekenen dat zij zich weg cijferen voor anderen of dat zij kritischer zijn richting zichzelf dan richting anderen. We weten dat liever zijn voor jezelf ook zorgt voor een fijner gevoel gedurende de dag. Neem de extra tijd die je ’s avonds hebt als gevolg van de avondklok om deze oefening uit te voeren:

  • Schrijf vijf positieve punten over jezelf op. Als je het lastig vindt mag je iemand in je omgeving bellen om jou hierbij te helpen. Herhaal deze positieve punten tien keer hardop.
  • Voor veel mensen is het ook erg lastig om specifiek positieve dingen over hun lichaam te bedenken. Door vaak te oefenen kun je ook positieve denkpatronen over je lichaam ontwikkelen. Schrijf nu vijf positieve punten op over je lichaam en herhaal deze tien keer. Ook hier kun je hulp van vrienden bij inschakelen.
  • Trakteer jezelf iedere avond minimaal één keer. Dit kan zijn door je lievelingsgerecht te bereiden, jezelf in te smeren met een fijne crème, een geurkaars te branden of op een andere manier hoe jij ook anderen in de watten legt.
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Hopelijk gaat het jou lukken om met deze tips tijdens de verlengde lockdown met avondklok tot rust te komen en lekker te genieten.

Enjoy!

*Heb jij last van psychische problemen? Neem dan contact op met je huisarts.

*Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis)

 

Dit artikel is geschreven door Najla Edriouch, BIG-geregistreerd GZ-psycholoog en oprichter van dit platform.

 

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *