Blog

Psycholoog Najla in de media: De Balie

De balie
In de media

Psycholoog Najla in de media: De Balie

De sociale medialoze mens bestaat niet meer. In korte tijd zijn platforms als Twitter, Facebook, Instagram en nu ook TikTok het weefsel van onze samenleving geworden. Sociale media stellen ons in staat om vriendschappen en familie contacten te onderhouden en om mensen buiten onze bubbel te bereiken. Evengoed staan vooral de negatieve effecten van het gebruik in de spotlight. De onzekerheden, slaapproblemen en depressies die hieruit voortvloeien worden aan ons, de verslaafde gebruikers, toegeschreven. Maar tot in hoeverre is dit onze zwakte en niet de perverse kracht van sociale media? En hoe kunnen we onze verhouding tot deze platforms gezonder maken? We moeten nadenken over beschaafde systemen, in plaats van beschaafder gedrag.

Ook politiek gezien zijn sociale media krachtig. Repressieve regimes zijn bang voor de macht van sociale media; zo werden de Arabische Lente en opstanden in Moldavië ook wel Twitterrevoluties genoemd en is TikTok dé manier waarop Russische burgers een ander perspectief krijgen op de oorlog in Oekraïne.

In het programma Relatietherapie met sociale media onderzoeken we de verhouding tussen mens en sociale media. Wat maakt deze platforms nu juist ongezond in hun relatie tot ons? En hoe kunnen we deze relatie gezonder maken? Samen met o.a. met media-antropoloog Jeroen de Vos, universiteitshoogleraar Patti Valkenburg, onderzoeker en socioloog Siri Beerends, filmmaker Stephen Kearney en AI-Ethics consultant Dasha Simons was ik te gast als spreker.

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *