Blog

Ontmoeting met Koningin Maxima – MIND Us

Psycholoog Najla Koningin Maxima
Blog

Ontmoeting met Koningin Maxima – MIND Us

De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Eén op de zeven jongeren heeft last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. Dat moet veranderen. Stichting MIND Us gaat samen met onder meer jongeren, beleidsmakers, ondernemers en wetenschappers een podium creëren waar jongeren zich gezien en gehoord voelen. Door samenwerking tussen bestaande organisaties te bevorderen, (vernieuwende) initiatieven te stimuleren en de aandacht voor mentale gezondheid onder jongeren te vergroten. Ik werd uitgenodigd om met Koningin Maxima, erevoorzitter van Stichting MIND Us, in gesprek te gaan over hoe ik mij inzet om het taboe rondom mentale gezondheidsproblemen te doorbreken. 

Jongeren zitten gemiddeld 160 minuten per dag op sociale media. Sociale media zijn voor hen een plek waar zij contacten opdoen, deze onderhouden en waar zij zich een beeld van het leven en de maatschappij vormen. Sociale media dragen zo bij aan de vorming van de identiteit van jongeren. Tegelijkertijd kan het gebruik van sociale media leiden tot stress, slaaptekort en soms tot psychische klachten.  Aan de Koningin gaf ik uitleg hoe ik social media inzet om juist jongeren om de mentale gezondheid te verbeteren. Dit door tips en informatie vanuit het vakgebied via socials te delen en de samenwerking aan te gaan met influencers. 

Uit eerdere gesprekken die MIND Us hierover voerde met influencers bleek dat er veel behoefte is aan een betere begeleiding naar hulp en ondersteuning bij vragen. MIND Us ontwikkelde speciaal voor de influencers een hulproutekaart. Met deze hulproute kunnen zij volgers die bij hen aankloppen met mentale problemen naar de juiste plek doorverwijzen. Aan de hand van het type probleem en de leeftijd van de jongere kan een influencer zo gericht adviseren waar deze jongere op laagdrempelige wijze extra hulp kan vinden. Koningin Máxima overhandigde het eerste exemplaar aan de aanwezige influencers.

In de video hieronder vind je meer informatie over MIND Us en het werkbezoek.

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *