Blog

Hoe kom ik uit mijn winterdip / winterdepressie?

Blog / Video's

Hoe kom ik uit mijn winterdip / winterdepressie?

 

Veel mensen hebben ieder jaar een winterdip of winterdepressie. Zij hebben een hekel kou en blijven het liefste tijdens de winter lekker binnen. Tijdens de winter zitten zij niet lekker in hun vel en pas tijdens de lente komen zij weer wat tot leven. Gelukkig is er een oplossing voor een winterdip en die ga ik vandaag met jou delen!

Seasonal Affective Disorder – SAD

Seasonal Affective Disorder, in het Nederlands bekend als winterdepressie, is een medisch erkend ziektebeeld. Mensen met een winterdip hebben jaarlijks tijdens de herfst en winter last van depressieve klachten.

Een winterdip komt voor bij 1 tot 10% van de wereldbevolking en voornamelijk op plaatsen waar weinig zonlicht is. Vrouwen hebben vaker last van een winterdip dan mannen. Hoe dichter je bij de de Noord- of Zuidpool woont, hoe groter de kans dat jij een winterdip krijgt. Nu wonen wij in Nederland niet om de hoek van de Noord- of Zuidpool, toch hebben een hoop mensen in Nederland jaarlijks een winterdip.

Een winterdip in de herfst?

Ondanks dat de winterdip een winterdip heet begint hij vaak al tijdens de herfst en blijft hij hangen tijdens de winter. Dit komt omdat veel mensen in Nederland weinig daglicht krijgen in de herfst en winter. Wanneer je niks tegen de winterdip doet kan het pas dat hij tijdens de lente weer weg trekt. Mensen met een winterdip ervaren somberheid, gebrek aan energie, verminderde sociale activiteit, verhoogde eetlust en slapen veel.

De effecten van lichttherapie als behandelwijze

Wanneer je last hebt van een winterdip is het altijd goed om naar een huisarts te gaan. Wat je zelf kunt doen en wat effectief gebleken is, is licht therapie. Door simpelweg je daglicht te ‘verlengen’ met een lichttherapie lamp verminder je depressieve klachten.

In de winkel kun je nu zelf lichttherapie lamp kopen. Na zeven dagen gebruik merk je al verschil in stemming en energieniveau. Ga bijvoorbeeld tijdens de winter iedere ochtend een kwartier voor deze lamp zitten. Terwijl je voor de lamp zit kun je bijvoorbeeld je ontbijt eten, een boekje lezen of een filmpje op youtube kijken. Het kost dus weinig moeite om om in lichttherapie te gaan.

Wil jij alles liever door mij uitgelegd zien in een video? Klik dan hier.

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *