Blog

Homoseksualiteit – Uit de kast komen

Blog / Video's

Homoseksualiteit – Uit de kast komen

Jarenlang werd homoseksualiteit in de medische wereld gezien als een ziekte. Het werd gezien als een seksuele afwijking. Sinds 1973 zien psychologen en psychiaters het niet meer als een afwijking maar als een seksuele voorkeur. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat homoseksualiteit biologisch te herleiden is. Sinds december 2016 zijn therapieën die homoseksualiteit zouden genezen in Malta verboden. Malta is het eerste land dat dit soort therapieën verbiedt. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat homoseksualiteit niet te genezen is door middel van psychotherapie of religieuze therapieën.

Ondanks dat homoseksualiteit geen ziekte of afwijking is, vinden veel homoseksuelen het moeilijk om hun geaardheid te accepteren en bespreekbaar te maken. Vandaag gaan we het hebben over homoseksualiteit.

Tip 1: 

De kans is groot dat je als homoseksuele jongere opgroeit in een omgeving met voornamelijk heteroseksuelen. Het meest in je leven leer je van je ouders en je omgeving. Omdat je ouders in de meeste gevallen heteroseksueel zijn, is het voor hun lastig om je inzichten te geven hoe je als niet-hetero je leven invult. Onderzoek heeft laten zien dat het fijn kan zijn om een positief rolmodel in je omgeving te hebben die homoseksueel is.

Tip 2:

Deze tip is voornamelijk bedoelt voor scholen en hulpverleningsinstanties. Veel organisaties zijn momenteel op zoek naar diversiteit op gebied van culturele achtergrond en/of sekse. Daarbij is het ook van belang dat er diversiteit is in geaardheid. Hierdoor komen homoseksuele rolmodellen meer op de voorgrond te staan, wat homoseksualiteit meer normaliseert. Hierdoor kunnen jongeren die moeite hebben met hun geaardheid, makkelijker terecht bij de juiste persoon wanneer zij vragen of hulp nodig hebben. Op mijn werk is een van de collega psychologen homoseksueel en hij is een praatgroep gestart voor homoseksuele jongeren. Hij, Bart de Greef, heeft mij geholpen met het maken van deze video. Hij merkt dat hij voor de jongeren een rolmodel is. Het helpt hun wanneer hij hun vertelt over zijn ervaringen. Dit kan gaan over mijn coming out, over hoe je contact kan leggen met gelijk gestemden of hoe ze om kunnen gaan met negatieve reacties. Onze ervaring is dat de jongeren makkelijker naar hem toe komen voor raad dan bij mij.

Tip 3: 

Wanneer je je omgeving wilt gaan vertellen dat je homoseksueel bent en je vindt dit spannend, dan is het fijn om het eerst te bespreken met mensen waarvan je zeker weet dat zij positief zullen reageren. Dit hoeven niet perse je ouders te zijn, maar het kan zelfs prettiger zijn om dit eerst te bespreken met een vriend/vriendin, familielid of iemand op je school of sportclub waar je je vertrouwd bij voelt. Hierdoor is de drempel om het te vertellen lager en heb je in de toekomst iemand die jou kan ondersteunen bij het uit de kast komen.

Tip 4:

Houd in je achterhoofd dat wanneer iemand wel negatief reageert op je nieuws, dit niets met jou persoonlijk heeft te maken. De negativiteit van de ander kan afkomstig zijn vanuit angst, onzekerheid van die persoon zelf, of misschien wel onwetendheid over homoseksualiteit. Mensen vinden anderen die anders zijn dan henzelf sneller minder leuk. Wanneer zij zelf heteroseksueel zijn en zich dus moeilijk kunnen verbinden met iemand met een andere geaardheid kan dit leiden tot afkeuring. Dit ligt dan dus bij die persoon zelf en niet bij jou.

Tip 5:

Ben jij een ouder van een jongere die homoseksueel is, of werk je als hulpverlener of leraar met jongeren die homoseksueel zijn, dan is deze tip voor jou! Waarschijnlijk is seksuele voorlichting een onderdeel van jouw takenpakket. Op dit moment is seksuele voorlichting over het algemeen gericht op heteroseksueel contact. Wanneer je homoseksualiteit wilt normaliseren, is het belangrijk om homoseksualiteit een onderdeel te laten zijn van de seksuele voorlichting. Dit is ook belangrijk wanneer je voorlichting geeft aan heteroseksuelen. Hierdoor vergroot je de verdraagzaamheid van heteroseksuelen en homoseksuelen.

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *