Blog

Zo krijg jij altijd gelijk!

Blog / Video's

Zo krijg jij altijd gelijk!

Aan de hand van onderzoek vanuit de sociale psychologie heeft Leo Pot een boek geschreven “Hoe krijg je altijd gelijk”. In dit boek geeft hij 49 psychologische inzichten om met subtiele manipulatie zaken naar je hand te zetten. Ik geef vandaag drie van mijn favorieten tips uit het boek om situaties naar je hand te zetten. Ik vertrouw er natuurlijk wel op dat jij als kijker deze inzichten op een morele manier gebruikt! Ben jij benieuwd naar de rest van het boek dan heb je geluk!

Tip 1:

Wanneer jij een groep mensen wilt overhalen om mee te gaan in jouw ideeën of in te stemmen met jouw voorstel dan is het slim om iets lekkers mee te nemen. Dus stel jij wil heel graag met je vrienden op vakantie naar Ibiza en jullie gaan die avond jullie vakantieplannen bespreken. Neem dan een lekkere taart mee en stel daarna Ibiza voor. Het begrip “wederkerigheid” gaat dan namelijk zijn werk doen: jij hebt iets aardigs voor hen gedaan, zij zijn eerder bereid om iets voor jou te doen.  Daarnaast verhoogt gebak het glucoseniveau. Met meer suiker in het bloed reageren mensen minder agressief en dat kan jou helpen tijdens het onderhandelen!

Tip 2:

Moet jij een belangrijke presentatie geven of heb jij een belangrijke afspraak? Zorg er dan voor dat jij en die presentatie uitzien om door een ringetje te halen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer jij en je presentatie er goed verzorgd en netjes uitzien jij geloofwaardiger overkomt. Zo bleek uit een onderzoek dat mensen 535 dollar wilden investeren bij een beleggingsadviseur in pak in plaats van 352 dollar bij een beleggingsadviseur in vrijetijdskleding. Het is dus slim om tijdens een presentatie geen slobbertrui te dragen maar een nette blouse of overhemd. Daarnaast is het ook echt de moeite waard om wat extra tijd te stoppen in de vormgeving van je powerpoint of Prezi presentatie. Uit onderzoek blijkt dat zelfs belangrijke financiële beslissingen, gebaseerd op doorgaans saaie rapporten met cijfers, worden beïnvloed door de vormgeving van en de graphics in die rapporten.

Tip 3:

Wanneer je iemand ergens van probeert over te halen is het slimmer om het woordje jij te gebruiken dan om te spreken over “men” of om in de derde persoon te spreken. Stel je hebt een discussie met je vriend over het wel of niet dragen van een spijkerbroek naar een bruiloft. Jij vindt een spijkerbroek niet gepast en je wilt dat hij het eens wordt met jou punt dan kun je beter zeggen; “Je weet toch dat het niet gepast is om een spijkerbroek aan te trekken naar een bruiloft” dan “Iedereen weet dat het niet gepast is om een spijkerbroek aan te trekken naar een bruiloft”. Als je het woordje “jij” gebruikt dan is de kans groter dat hij het met jou in zal stemmen.

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *