Blog

Ben jij telefoonverslaafd?

Blog / Video's

Ben jij telefoonverslaafd?

Voor LINDA.tv werkte ik mee aan de serie OFFLINE. Hier deden vijf mensen die gekluisterd waren aan hun telefoon een weekend een digital detox in een vakantiepark om even helemaal te resetten.

Ben jij aan je telefoon gekluisterd? Wil jij je telefoon wat vaker weg leggen? Het is helemaal niet zo gek dat jij het maar moeilijk vindt om die telefoon weg te leggen. Fabrikanten gebruiken allemaal tools en technieken vanuit de sociale psychologie om jouw telefoon zo verslavend mogelijk te maken. Wanneer jij super vaak naar je telefoon grijpt raakt jouw brein hieraan gewend. Het ontvangen van berichten, likes en andere meldingen en hierop reageren zorgt ervoor dat het beloningssysteem in jouw brein geactiveerd wordt. Wanneer je wilt afkicken van je telefoon dan zie je dat het brein zo’n vier tot zes weken nodig heeft om te resetten.

Vandaag geef ik drie tips waarmee jij je telefoon makkelijker kunt weg leggen!

  1. Het lastige van gewoontes is dat je ze uitvoert zonder erbij na te denken. Bewust blijven van je voornemen is een belangrijk begin als je een slechte gewoonte wil afleren. Zorg dat je eigen tools creëert om jezelf te reminden dat je minder je telefoon wil gebruiken. Zet op je beginscherm bijvoorbeeld: Ben ik nodig? Zet mij uit! Leg mij weg! Je kunt ook een telefoonhoesje aanschaffen die jou eraan doet herinneren dat je je telefoon vaker weg wilt leggen. Stel ook je omgeving op de hoogte van je voornemen om je telefoon minder te gebruiken. Vraag hen jou er op aan te spreken wanneer jij weer naar je telefoon grijpt. Op deze manier houden ook zij je alert.
  2. Een goede manier om slechte gewoontes af te leren of positieve gewoontes aan te leren is om gebruik te maken van vaste dag routines. Vrijwel iedereen heeft een vaste avond- en dagroutine. Heel veel mensen pakken bijvoorbeeld gelijk nadat de wekker gaat of voordat ze gaan slapen hun telefoon. Als je dagelijks op vaste momenten in je dag routine naar je telefoon grijpt kan het helpen om op deze momenten specifiek je telefoon gebruik te vervangen door een gewoonte die je jezelf juist wil aanleren zoals mediteren of het doen van een work-out.
  3. Het helpt ook om op vaste momenten op de dag of op bepaalde plekken in huis je telefoon weg te leggen. Je kunt met jezelf afspreken dat je altijd je telefoon weg legt op vaste momenten. Dit kan zijn als je de hond gaat uitlaten, tijdens het ontbijt, lunch en het avondeten of bijvoorbeeld wanneer je in de badkamer of keuken bent.

 

 

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *