Alles dat komt kijken bij een behandeling door een psycholoog.
24 februari 2017 2022-08-08 11:03Alles dat komt kijken bij een behandeling door een psycholoog.
Een bezoekje aan de huisarts
Heb je persoonlijke problemen waar je zelf niet uit komt, dan is een traject bij een psycholoog vaak een goed idee. De eerste stap die je kunt zetten is een bezoek aan de huisarts. Aan de huisarts kun je vertellen waar je tegenaan loopt en deze kan je doorverwijzen.
Het is slim om naar een psycholoog te gaan wanneer je klachten nog relatief mild zijn. Psychische problemen zijn beter te behandelen in het beginstadium.
Wanneer je problemen wat lichter zijn verwijst de huisarts je meestal door naar de praktijkondersteuner GGZ of naar een eerstelijnspsycholoog / Generalistische Basis GGZ. Deze zal met jou aan de slag gaan om samen met jou het probleem in kaart te brengen en op te lossen. Vaak zijn vijf afspraken hiervoor al voldoende.
Wanneer je problemen complex en heftig zijn dan zal de huisarts je waarschijnlijk doorverwijzen naar tweedelijns psychologische zorg / Specialistische GGZ. Dit is bijvoorbeeld een psychotherapeut of een psychiater. Mensen met een verslaving komen bijvoorbeeld in aanmerking voor deze hulp.
Wat kost dat nou?
Een deel van de psychische zorg wordt vergoed door de zorgverzekering. Niet alle behandelingen vallen onder de zorgverzekering. Zo valt een dyslexie behandeling bijvoorbeeld niet onder de basisverzekering. Check voor de zekerheid bij de zorgverzekeraar of de behandeling bij de psychologen praktijk waar jij je wilt aanmelden vergoed wordt .
Op eigen risico
Wanneer je naar de praktijkondersteuner gaat wordt je eigen risico niet aangeboord. Houd er rekening mee dat je eigen risico wel aangeboord wordt wanneer je gebruik maakt van psychische hulp bij een eerstelijnspsycholoog / Generalistische Basis GGZ of bij een tweedelijnspsycholoog /Specialistische GGZ.
Werkgerelateerde klachten
Wanneer je psychische klachten hebt die werkgerelateerd zijn dan kun je naast je huisarts ook een afspraak maken met je bedrijfsarts. Burn out klachten zijn vaak een voorbeeld van werkgerelateerde klachten. De bedrijfsarts, kan je net als de huisarts, doorverwijzen naar een psycholoog. De basiszorgverzekering biedt geen vergoeding voor behandeling door een psycholoog bij een burn out vanuit het basispakket. Sommige werkgevers nemen de kosten van een behandeling door een psycholoog voor een burn out op zich. Het kan voor de werkgever een goede investering zijn om jou met behulp van deze behandeling weer als een gezonde werknemer op de werkvloer te krijgen.