Blog

Wat kan ik doen bij angst en paniek?

Blog / Video's

Wat kan ik doen bij angst en paniek?

Veel mensen hebben in hun leven last gehad van angst en/of paniek in een bepaalde situatie. Je voelt je angstig, je voelt je niet prettig, je hart gaat sneller kloppen, je begint te zweten, je begint te trillen. Mensen hebben dit gevoel als ze voor een grote groep moeten spreken, voorafgaande aan een belangrijk gesprek of wanneer ze auto moeten rijden op een drukke snelweg.

Dat doe ik dus nooit meer!

Vaak zie je dat mensen, na dit paniekerige gevoel, situaties gaan vermijden omdat ze bang zijn dat dit gevoel terug komt wanneer ze zich weer in deze situatie bevinden. Wanneer je een situatie gaat vermijden zal je angst voor deze situatie niet weg gaan.

Vandaag gaan we het hebben over wat je kunt doen in situaties waar je je angstig of paniekerig voelt en waar dit gevoel niet gegrond is. Angst en vermijding om van een dak af te springen, uit een brandend gebouw te rennen of om leeuwen te knuffelen is natuurlijk heel normaal en gegrond.

Tips

Vandaag ga ik een aantal tips geven die je kunnen helpen voorbereiden op situaties die we ervaren als stressvol en waar we tegenop zien. Deze technieken komen voort uit behandelingen bij paniekaanvallen. Paniekaanvallen komen veel voor, zijn vaak goed te behandelen zijn en zijn geen bedreiging voor de gezondheid. Wanneer je last hebt van paniekaanvallen is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Maak dan een afspraak met je huisarts om je door te laten verwijzen. (Wil je weten wat er komt kijken bij een behandeling bij een psycholoog? Klik dan hier.)

Tip 1. Schrijf een steunende brief aan een denkbeeldige vriend of vriendin die dezelfde angsten heeft als jij. Zoek voor goed advies op internet of in de bieb informatie op over het gene waar de angst voor is. Geef in deze brief steun en vertel in de brief waarom de situatie niet verkeerd af kan lopen. Schrijf ook strategieën op die je denkbeeldige vriend of vriendin kan toepassen om de situatie minder spannend te maken. Schrijf de belangrijkste punten uit de brief op een zelfinstructiekaartje. Houd dit kaartje bij je en lees dit regelmatig aan jezelf voor.

Tip 2. Wanneer je last hebt van gevoelens van angst en stress is het fijn wanneer je ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen kent om tot rust te komen. In de video over eetbuien leg ik je de ontspanningsoefening Nadi Shodana uit. Binnenkort zal er op mijn website en YouTube kanaal een video verschijnen waar ik een aantal ontspanningsoefeningen uitleg en voordoe.

Tip 3. Vaak zie je dat mensen angst en spanning hebben voor een specifieke situatie of activiteit omdat zij bang zijn dat deze situatie negatief af zal lopen. In de praktijk blijkt vaak helemaal niet dat deze situaties negatief aflopen. Zo zijn er mensen die telkens weer paniekerig zijn wanneer zij auto gaan rijden. In de praktijk blijkt dat er nooit iets ernstigs gebeurt tijdens deze autoritten en dat de angst niet gegrond is. Het kan dan helpen om een dagboekje bij te houden waar je na iedere autorit opschrijft wat er allemaal goed ging tijdens de autorit. Hierdoor wordt je meer bewust van positieve zaken tijdens de autorit en minder gefocust op het gevoel van stress en angst. Dit kan er dan toe leiden dat je voor en tijdens een volgende autorit minder last hebt van spanning.

Tip 4. Ga je iets spannends doen kijk dan of het mogelijk is om tijdens deze situatie steun te krijgen van een persoon die je rust en vertrouwen geeft. Samen sta je sterker dan alleen. Bespreek met deze persoon voorafgaande aan de situatie wat hij/zij kan doen om jou te ondersteunen. Ben jij bijvoorbeeld bang om voor een groep te spreken maar moet je toch een presentatie geven? Kijk dan of er in die groep iemand is die steun geeft en kijk of of die voor de presentatie even een moment van rust met je kan nemen. Kijk ook op moeilijke momenten tijdens de presentatie even naar deze persoon om weer even dat “feel good momentje” op te pakken. Vind jij het heel spannend om een vrachtwagen in te halen op de snelweg en vermijd je dit? Dan kun je bijvoorbeeld iemand die je vertrouwen en steun geeft mee nemen in de auto en samen de situatie aangaan. Spannende dingen doen samen met iemand waar je op kunt bouwen is vaak minder eng dan alleen.

Face your fears!

Het allerbelangrijkste is dus dat je situaties niet uit de weg gaat. Wanneer je situaties weer aan gaat, kun je ervaren dat je verwachting van de situatie niet klopt met de werkelijkheid; namelijk dat er geen groot gevaar dreigt!

 

Schrijf hier je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *