Blog

Zo leer jij snel een proefwerk, examen of tentamen!

Blog / Video's

Zo leer jij snel een proefwerk, examen of tentamen!

Het is weer examentijd en ook de proefwerkweken zijn weer begonnen. Er gaan vele verhalen rond over hoe jij je proefwerken, examens en tentamens het beste kunt voorbereiden. Dus wil jij een tien gaan halen met zo min mogelijk moeite? Lees dan snel deze blog! Lees ook vooral tot het einde, want deze week heb ik mijn beste tip tot het einde bewaard!

Muziek of stilte?

Veel mensen bereiden tegenwoordig toetsen voor in hippe koffietenten. Wanneer je gaat leren voor je tentamen, examen of proefwerk kun je dit het beste in een muisstille ruimte doen. Dit is het beste om ervoor te zorgen dat je concentratie en geheugen optimaal zijn. Je zou dus beter kunnen gaan leren in de stilteruimte van de bieb dan in een koffietent. Toch hoor ik vaak van mensen dat ze kriegelig worden van leren in een muisstille ruimte. Muziek luisteren tijdens het leren is dan een optie. Muziek luisteren heeft namelijk maar een heel klein negatief effect op leren. Als je muziek luistert tijdens het leren is het wel slim om hier een speciale afspeellijst voor te maken. Je kunt beter leren als je instrumentale muziek luistert dan muziek waarin gezongen wordt. Ook is het slim om liedjes te luisteren die geen emotionele reacties bij je oproepen. Zet in de playlist dus niet het liedje dat gedraaid werd bij je oma’s begrafenis, dat je telkens luisterde na je break-up of dat je doet denken aan die fantastische vakantie met vrienden. Je concentratie op de lesstof zal hierdoor afnemen.

Studeren vanaf een laptop

Veel mensen studeren met hun laptop voor hun neus. Toch is het enorm moeilijk om je te blijven concentreren als je vanaf je laptop leert. Je krijgt op je laptop namelijk continu meldingen. Je ziet mails binnen komen, je krijgt een melding dat je batterij leeg is, Facebook meldingen en chat berichten. Het is voor veel mensen bijna onmogelijk om te blijven leren en deze meldingen te negeren. Leren uit een boek of van papier kan dus makkelijker zijn dan lesstof bestuderen vanaf je laptop.

Energy drink 

Tijdens mijn studententijd wemelde het om mij heen van energy drankjes tijdens de tentamens. Onderzoek laat zien dat de cafeïne en glucose in deze drankjes je aandacht en concentratie verhogen. Deze resultaten werden gezien bij volwassenen. Onderzoek bij jongeren laat zien dat de prestatie op examens niet beter was na het drinken van een blikje energy drink.

Uit de onderzoeken waar koffie en energy drink werd gedronken werd gezien dat de verwachting dat het drankje hielp bij het verhogen van de concentratie er al voor zorgde dat dit daadwerkelijk gebeurde. Dit noemt men een placebo-effect.

Het drinken van veel energy drink wordt afgeraden. Wanneer je veel energy drink drinkt kan dit leiden tot slaapproblemen en weinig slaap is weer heel slecht voor je aandacht en concentratie.

Kauwgom

Super vaak hoor ik dat het kauwen van kauwgom je concentratie verbeterd. Mijn moeder adviseert mij altijd om kauwgom te kauwen als ik moe ben en moet auto rijden. Onderzoek laat zien dat dit niet klopt. Je concentratie verbetert niet tijdens het leren of het maken van een toets wanneer je kauwgom kauwt.

Tijd

Tot slot, wat is nu de beste tijd om te leren? Wetenschapper Testu heeft tien jaar lang onderzoek gedaan naar de invloed van het biologische ritme en slaap op schoolprestaties. Hij is tot de conclusie gekomen dat er twee topmomenten op een dag zijn waarop je het beste aan de slag kunt gaan. Dit is namelijk tussen 10:00 en 12:00 uur, opgebouwd vanaf 9:00 uur. Plus tussen 15:00 en 17:00 uur, opgebouwd vanaf 14:00 uur.  De slechtste momenten om te leren zijn tussen 8:30 en 9:00 uur en tussen 12:00 en 14:00. Probeer gebruik te maken van deze topmomenten wanneer jij je studieplanning maakt.

Hopelijk kun jij met deze tips je productiviteit tijdens het leren zo hoog mogelijk maken en je examens, tentamens of proefwerken gaan halen. Veel succes!

 

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *