Blog

Is het tijd voor therapie?

Blog / Video's

Is het tijd voor therapie?

Veel mensen willen graag in behandeling bij een psycholoog maar weten niet zo goed hoe zij dit aan moeten pakken en wat hierbij komt kijken. Vandaag beantwoord ik jullie meest gestelde vragen hierover.

Wanneer ga ik naar een psycholoog?

Veel mensen denken dat zij in een enorme crisis moeten zitten voor zij psychische hulp in kunnen schakelen. Dit terwijl psychische problemen beter te behandelen zijn wanneer ze nog minder lang aanwezig en minder heftig zijn. Dit is te vergelijken met wanneer je bijvoorbeeld een wond hebt. Het beter om hiermee snel naar de dokter te gaan dan om te wachten tot hij ontstoken is. Wanneer het niet zo goed met je gaat is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken om samen te kijken of jij professionele hulp nodig hebt.

Hoe kom ik in contact met een psycholoog?

Allereerst is het dus goed om een afspraak te maken met je huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog of een andere passende hulpverlener. Ook kan je huisarts ervoor kiezen om je door te verwijzen naar de POH-GGZ. Dit is een hulpverlener gespecialiseerd in psychische problemen die gekoppeld is aan de huisartsen praktijk. Hier word je vaak naar doorverwezen wanneer je problemen wat milder zijn en wanneer je geen langdurige behandeling nodig hebt.

Wanneer je psychische klachten hebt die werkgerelateerd zijn dan kun je ook contact opnemen met je bedrijfsarts. Burn-out klachten zijn hier een voorbeeld van. De bedrijfsarts, kan je net als de huisarts doorverwijzen naar een psycholoog of een andere passende hulpverlener.

Wat kost een bezoek aan een psycholoog?

Wanneer je hulp krijgt van de POH-GGZ dan zijn hier geen kosten aan verbonden. Wanneer je wordt doorverwezen naar een psycholoog  dan ligt het aan de problemen die jij hebt of jouw behandeling wel of niet vergoed wordt door de zorgverzekering. De meeste behandelingen voor psychische problemen worden vergoed vanuit je basisverzekering maar het is altijd slim om voorafgaande aan de behandeling te checken bij jouw verzekering of jouw behandeling vergoed wordt. Ook kan het zo zijn dat je een stukje van je eigen risico moet betalen. Ook hier kan jouw zorgverzekering jou meer over vertellen wanneer je contact met ze op neemt.

Ik durf geen afspraak te maken met een huisarts voor een doorverwijzing. Wat nu?

Veel mensen vinden het spannend om met de huisarts te bespreken dat het niet goed met ze gaat. Gelukkig hebben veel huisartsen een telefonisch spreekuur en kun je ze mailen. Misschien is het makkelijker voor jou wanneer je eerst via de telefoon of via de mail aan je huisarts vertelt wat er met jou aan de hand is in plaats van dat je dit gelijk in een persoonlijk gesprek doet. Huisartsen vinden dit vaak geen probleem. Ook mag je naar je huisarts iemand meenemen om jou te steunen tijdens dit gesprek. Dit kan een vriend of vriendin zijn, een van je ouders of iemand anders die jij vertrouwt.

Ik ben bang dat emotioneel instort wanneer ik naar een psycholoog ga en mijn verhaal vertel. Wat nu?

Een goede psycholoog zal stapje voor stapje met jou aan je problemen gaan werken in het tempo dat jij aan kunt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je in een keer je diepste geheimen hoeft te delen en je grootste angsten aan hoeft te gaan.

Denk jij aan zelfmoord? Wil jij nu met iemand praten? Bel dan 0900-0113 of chat met een van de medewerkers van 113 via www.113.nl

Schrijf hier je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *