Blog

Wil jij je verleden verwerken?

Blog / Video's

Wil jij je verleden verwerken?

Bijna iedereen maakt het mee in zijn leven. Een moment waarop je vast loopt en even niet weet hoe je nu verder moet gaan. Je kunt bijvoorbeeld zijn gestopt met een opleiding of baan en niet weten hoe nu verder te gaan. Misschien heb je iets ernstigs meegemaakt; een dierbare verloren, heb je een ongeluk of een ziekte achter de rug en weet je nu niet hoe nu verder te gaan. Het kan ook zijn dat je op een ochtend gewoon bent wakker geworden en gedacht hebt; Is dit het nou? Het zijn momenten waar het even niet stroomt. Je kunt je hierdoor somber, lusteloos, leeg, gespannen en/of moe voelen. Het kan dan helpen wanneer je alles op een rij zet, alles wat er gebeurd is in laat werken en nieuwe aanknopingspunten vindt voor de toekomst. 

Ons verleden is als een roos. Ze kan heerlijk ruiken en de mooiste bloemen voortbrengen. Maar ze kan ook scherpe doornen hebben en ons pijn doen. Het liefst zouden wij uit ons verleden de pijnlijke gebeurtenissen vergeten. Sommige mensen kijken daarom niet graag terug op hun verleden. Ze ervaren dat de pijn te groot is. Toch is het moeilijk om het verleden te vergeten. We herinneren tegen wil en dank. Soms heb je het gevoel dat je verleden je achtervolgt en dat je bepaalde dingen niet los kunt laten. Hierdoor kan het een oorzaak worden van je huidige problemen. Het zijn echter niet de negatieve gebeurtenissen die bepalend zijn, maar de verhalen die we over die gebeurtenissen vertellen. Leggen we met onze verhalen de nadruk op onze beperkingen en verlies of gaan we het accent leggen op de mogelijkheden binnen de beperkingen? Wanneer je worstelt met verdrietige of nare gebeurtenissen uit het verleden kun je jezelf de vraag stellen:

Ik heb dat toen meegemaakt, dat heeft me veel pijn gedaan en ik kan dat niet meer herstellen: maar wil ik ook dat die gebeurtenis de rest van mijn leven bepaalt?

Dit betekent niet dat alles wat negatief was plotseling positief moet zijn. Maar het is een combinatie van verlies en het zoeken naar aanknopingspunten voor nieuwe ervaringen. 

Zolang negatieve gebeurtenissen uit je leven open wonden blijven, stagneert je leven en bepalen deze je doen en laten. Ik zal je een aantal oefeningen geven uit het boek “Op verhaal komen – je autobiografie als bron van wijsheid” die laten zien hoe jij herinneringen kunt gebruiken om je te helpen om je leven richting te geven.

Kies een periode uit je leven. Bijvoorbeeld uit je vroege jeugd, de tijd tot je naar de middelbare school ging. Is er een moeilijke herinnering uit deze periode waar je nog mee worstelt? Dit kun je merken doordat je nog sterke emoties ervaart zoals woede of schuldgevoel of verdriet. Beschrijf deze periode. 

We gaan proberen de angel uit de herinnering te halen. Wanneer je iets naars hebt gedaan vergeten je vaak dat je ook iets actiefs hebt gedaan om het leven toch vol te houden of het nare uiteindelijk te stoppen. Geldt dat voor jouw herinnering ook? Stel jezelf de volgende vragen en beschrijf ze:

-Hoe ben ik ermee omgegaan?

-Hoe heb ik het kunnen volhouden?

-Hoe heb ik het kunnen stoppen?

      C. 

Moeilijke periodes hebben vaak een heel erg zwart-wit karakter. Die periode was volledig ellendig. Bijvoorbeeld, mijn vader had NOOIT aandacht voor mij. Mijn moeder hield ALLEEN MAAR van mijn broer. Ik voelde me NOOIT veilig tijdens mijn jeugd. Heeft jouw herinnering ook zo’n zwart-wit karakter? Stel jezelf dan de volgende vraag:

-Waren er ook uitzonderingen, hoe klein ook?

-Was er niet ooit één moment dat je vader wel aandacht voor je had? – je moeder je liet blijken dat ze je mocht? 

Bijna altijd zijn er uitzonderingen. Ben je bereid om die toe te laten? Schrijf dan die uitzonderingsmomenten op. 

     D.

Soms is er achteraf ook iets goeds te ontdekken aan een moeilijke periode of herinnering.   

Door de vragen te beantwoorden heb je nu een aanzet gemaakt om je herinnering aan een moeilijke gebeurtenis om te zetten tot een nieuw verhaal. Wat heb je ontdekt? Wat betekent het voor je?

De tekst van deze blogpost is gebaseerd op het boek “Op verhaal komen – je autobiografie als bron van wijsheid. Dit boek is geschreven door Ernst Bohlmeijer en Gerben Westerhof. Wil jij het boek bestellen? Klik dan hier.

Dit artikel is geschreven door Najla Edriouch, BIG-geregistreerd GZ-psycholoog en oprichter van dit platform.

 

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *