Blog

Zo krijg jij extra energie tijdens de ramadan!

Blog / Video's

Zo krijg jij extra energie tijdens de ramadan!

Deze maand is het weer de vastenmaand van de moslims, de ramadan. Het is een maand van bezinning waar van zonsopgang tot zonsondergang gevast wordt. Via social media hoorde ik dat veel van jullie deze maand mee doen aan de ramadan. Jullie vroegen mij om tips om je tijdens de ramadan je zo energiek mogelijk te voelen. Dit is zeker handig als je aan het leren bent voor je examens, proefwerken of tentamens of je bezig met een scriptie of verslag en jij je door het vasten moe en zwak voelt.

Tip 1: Drink water

Water drinken zorgt ervoor dat je concentratie, geheugen en humeur verbeteren. Omdat je overdag niet mag drinken is het belangrijk dat jij na het verbreken van het vasten zo veel mogelijk vocht tot je neemt. Zorg er dus voor dat je extra water drinkt na zonsondergang. Je kunt bijvoorbeeld een of meerdere flessen water vullen om bij te houden hoe veel je drinkt zodat je zeker weet dat het genoeg is. Het advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Drink je niet graag water? Je kunt bijvoorbeeld ook thee of bouillon drinken.

Tip 2: Eet gevarieerd en vezelrijk

Zorg ervoor dat je gevarieerd en vezelrijk eet. Het kan verleidelijk zijn om na een dag vasten veel zoetigheden of vetten te eten maar dit is niet aan te raden. Het is belangrijk om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen om je energiek te voelen. Het voedingscentrum adviseert om tijdens de ramadan genoeg koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen te eten. Dit zit in groente en fruit, mager vlees en vis, peulvruchten, ei, maar ook in bruin brood en magere of halfvolle melkproducten. Als je trek zo lang mogelijk wil uitstellen helpt het om vezelrijk te eten. Hierbij kun je denken zilvervliesrijst en de volkoren variant van producten. Er bestaat zelfs volkoren couscous. 

Tip 3: Eet gefaseerd

Als je weer mag eten is het belangrijk om dat gefaseerd te doen. Het kan zijn dat je bij het zien van al dat lekkers moeite hebt om jezelf te bedwingen en helemaal los te gaan tot je niet meer kan. Maar als je gefaseerd eet kun je over de gehele avond meer eten.

Tip 4: Beweeg voldoende

Veel mensen denken tijdens de ramadan; ‘Ik ga niet bewegen want ik heb ik geen energie’. Voldoende beweging is echter super belangrijk om je goed en vrolijk te voelen. Nu kan ik me voorstellen dat je tijdens de ramadan niet 1,5 uur gaat spinnen of bootcampen. Maar je kunt bijvoorbeeld wel in de avond lekker gaan wandelen. 

Tip 5: Studeer in de ochtend

Tijdens de ramadan kan het moeilijk zijn om je te concentreren op je studie of werk. Probeer daarom zo effectief mogelijk gebruik te maken van je energie door te leren of werken op de tijden waar je nog een goede mate van concentratie hebt. Je zou misschien denken; ‘Ik ga in de avond leren nadat ik gegeten heb’. Maar dan is het donker en maakt je lichaam het stofje melatonine aan. Hier wordt je slaperig van en slaperige mensen kunnen meestal minder goed studeren. De meeste mensen kunnen het beste in de ochtend leren. Dan heb je nog weinig honger en onderzoek wijst uit dat mensen het beste kunnen leren tussen 9 en 12 uur. Dus ben jij aan het blokken voor je tentamens, examens of proefwerkweek? Of ben jij druk bezig voor een scriptie of verslag? Kies dan de juiste tijd!

 

Ramadan Kareem

Dit artikel is geschreven door Najla Edriouch, BIG-geregistreerd GZ-psycholoog en oprichter van dit platform.

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *