Blog

Vijf tips waarmee je winterdip verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Blog / Video's

Vijf tips waarmee je winterdip verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Herken jij dat gevoel? De herfst begint en je voelt je moe, minder vrolijk en je hebt eigenlijk nergens zin in? Wetenschappers Partonen en Pandi-Pemural schrijven in 2010 in hun boek over winterdepressies dat 85 van de 100 mensen zich het beste voelen in de zomer, 40 van de 100 mensen last heeft van een winterdip en 1 op de 100 mensen lijdt aan een winterdepressie.

Een winterdip begint vaak al in de herfst. Dit ondanks de naam. Doordat je minder in aanraking komt met daglicht kan een winterdip ontstaan. Hoe dit precies komt, daar zijn verschillende theorieën over. Mensen met een winterdip hebben vaak last van vermoeidheid en extra veel trek. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen om een winterdip te voorkomen. Hier komen mijn tips!

Sta vroeg op!

In de winter zijn we vaak geneigd wat langer te blijven liggen. Dit is natuurlijk logisch want jouw bed is dan natuurlijk lekker warm. Maar wanneer jij op tijd op staat dan is de kans dat jij gedurende de dag vrolijk bent groter.

Maak een wandeling!

In de ochtend is de zon het krachtigst. Dus dit is Het moment om een wandeling te maken en in jezelf in aanraking te laten komen met daglicht. Let er tijdens deze wandeling op dat je echt loopt met je gezicht richting de zon en niet met rug richting de zon.

Spreek af met vrienden!

Wanneer het koud is buiten zijn veel mensen geneigd om binnen te blijven en te cocoonen. Netflix kijken onder een dekentje ligt op de loer. Ik ben hier ook niet vies van (bekijk ook eens mijn video over Netflix tips). Maar wanneer je sociale activiteiten onderneemt dan kan dit helpen om depressieve gevoelens te voorkomen.

Ga sporten!

Ik ben zelf totaal geen sportfanaat. Maar als je last hebt van winterdips dan is sporten wel een goed idee. Vind je het moeilijk om het sporten vol te houden? Kijk dan eens mijn video over hoe  je het sporten kunt volhouden. Als je meerdere vliegen in een klap wil slaan, sta dan vroeg op en ga in de ochtend, met je neus richting de zon lekker buiten sporten!

Doe een lichttherapie kuur!

Ook lichttherapie laat positieve resultaten zien bij winterdips. Een lichttherapielamp kun je kopen in de meeste elektronica zaken. Het is wel belangrijk dat je de lichttherapielamp in de ochtend gebruikt om je dag- en nacht ritme niet te verstoren. Ik hoor ook wel eens mensen zeggen dat ze onder de zonnebank gaan om een winterdip te bestrijden. Hoewel dit lekker warm is, zorgt het licht van deze lampen er niet voor dat jouw winterdip afneemt. Wanneer je zo’n één a twee weken op een rij een lichttherapielamp gebruikt dan kan dit er al voor zorgen dat je nieuwe kracht en een meer positieve stemming krijgt.*

*Overleg met je huisarts (of behandelend arts) of lichttherapie passend is voor jou.

Heb jij last van psychische problemen? Raadpleeg dan altijd je huisarts! Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis)

Schrijf hier je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *