Blog

Test: Heb jij een dwangstoornis?

Video's

Test: Heb jij een dwangstoornis?

Check: Heb jij een dwangstoornis of normale dwang?

Om te checken of er sprake is van normale dwang of dat er sprake is van een dwangstoornis kijken wij psychologen naar de volgende punten:

  1. Bij een dwangstoornis is de angst veel heftiger. Els schrikt iedere keer weer hevig als ze een agressieve gedachte heeft. Haar angst is zo erg dat zij er buikpijn van krijgt. 
  2. Bij een dwangstoornis is het moeilijker om je te verzetten tegen de dwang. Je hebt het gevoel dat je de handelingen moet uitvoeren. Als je dit niet doet word je angstig. Rob moet er niet aan denken dat hij brieven ‘zomaar’ zou weg gooien. Als Tineke het wel eens voorstelt reageert hij fel. 
  3. De handelingen staan niet in verhouding tot het gevaar dat je probeert te voorkomen of bezweren. Douwe weet wel dat hij met het tellen van zijn stappen niet kan voorkomen dat zij kinderen een ongeluk krijgen. Toch gaat hij soms vijf keer terug.
  4. De dwanghandelingen en dwangedachten nemen veel tijd in beslag. Bij een stoornis vragen de dwanghandelingen meer dan één uur per dag in beslag. Saïda is dagelijks uren bezig met schoonmaken en handen wassen.
  5. De dwanghandelingen en -gedachten zorgen ervoor dat je niet meer normaal kunt functioneren in je gezin of werk. Anne is al maanden ziek thuis. De controles die zij thuis en op het werk moest uitvoeren zorgden ervoor dat zij het werk niet kon volhouden. 

Herken jij jezelf in een van deze vormen van dwang? De info uit deze video is afkomstig uit het boek Dwang van Manja de Neef en Yvette van der Pas. In dit boek is bestemd voor mensen die van hun dwangklachten af willen. Je krijgt info over de stoornis, het ontstaan en voortbestaan van de klachten, de rol van de mensen in de omgeving en over de behandeling. Vervolgens leer je hoe je een stappenplan maakt om van je klachten af te komen en hoe je dat in tien weken kunt uitvoeren.* Het boek bestel je via deze link:

https://www.boompsychologie.nl/product/100-1626_Dwang?utm_source=Najladepsycholoog&utm_medium=Youtube&utm_campaign=Dwang

*Contra-indicatie: Dit boek is niet bedoeld voor mensen die sprake hebben van ernstige dwang. Hier spreken we van als je bij veel dingen die je wilt doen belemmerd wordt door de dwang. Ook als je geen weerstand aan de dwang kunt bieden, en het onvoorstelbaar is dat je dit ooit zou doen, is een zelfhulprogramma onvoldoende. Maak een afspraak met je huisarts en bespreek of professionele hulp nodig is.  

Dit artikel is geschreven door Najla Edriouch, BIG-geregistreerd GZ-psycholoog en oprichter van dit platform.

Schrijf hier je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *